Elemente de delimitare (bolarzi)

solutia sigura pentru a restrictiona traficul in anumite zone urbane

Ce sunt bolarzii si care este istoria lor?

Arunca o privire in afara oricarei cladiri comerciale dintr-un mediu urban sau in zonele in care traficul auto este restrictionat. Sunt sanse sa fi trecut in fiecare zi pe langa bolarzi care au rol sa protejeze impotriva daunelor produse de vehicule, fara sa stii cum se numesc sau ce rol au.

Unii bolarzi sunt proiectati sa impiedice autovehiculele sa se lovească de o cladire, in timp ce altii sunt meniti sa impiedice camioanele de tonaj mare sa patrundă in instalatiile de inalta securitate. Cerintele pentru un bolard sunt specifice nevoilor locului, iar ratingurile de rezistenta la impact si standardele de testare au evoluat pentru a raspunde acestor nevoi.

Unul dintre scopurile principale ale unui bolard este de a proteja pietonii în interiorul perimetrelor unei cladiri si pe trotuar. Bolarzii pot impiedica vehiculele sa ajunga in cladire si sa raneasca oamenii sau sa distruga bunuri, iar altii pot face fata atacurilor teroriste si distrugerii intenționate.

Cand britanicii i-au învins pe francezi în 1805 la batalia de la Trafalgar, au folosit chiar tunurile franceze – care erau prea mari pentru a fi plasate pe navele britanice – ca bollard in East End-ul Londrei.

Si azi se mai gasesc cateva acolo. In timp ce aceste borne istorice ar fi putut fi potrivite pentru vremea respectiva, Departamentul de Stat al Statelor Unite (DoS) a intervenit pentru a dezvolta cateva standarde de design mai contemporane în 1985.

Standardele pe care le-au creat au fost evaluari K, care au evaluat capacitatea bolarzilor de a impiedica bara de protectie a vehiculului sa treaca de bariera.

Acest lucru a funcționat suficient de bine pentru majoritatea cazurilor, dar dupa evenimentele din 11 septembrie, capacitatea unui bolard de a rezista actiunilor teroriste cu impact puternic a fost pusa sub semnul intrebarii. Pentru a oferi bolarzi cu suficienta putere pentru a rezista unui atac terorist, DoS a inceput sa cerceteze solutii cu rating de impact si teste de mare viteza și, la randul sau, a ridicat standardele de testare.

Ei au venit cu evaluari de nivel M, care au testat bariere pentru capacitatea lor de a opri un camion de 15.000 de livre la 30, 40 și 50 de mile pe ora (mph). O alta ingrijorare a fost reprezentata de explozibilii potentiali din interiorul vehiculului, asa ca au cercetat si structuri care ar putea impiedica platforma unui camion sa patrundă la 3,3 picioare sau mai mult dincolo de bariera de securitate si, prin extensie, in cladirea insasi.

Evolutia standardelor de siguranta

Pe masura ce oamenii au devenit interesati de sistemul de rating K, Societatea Americana pentru Testare și Materiale (ASTM) si-a introdus propriul sistem de evaluare cu borne. Acesta a masurat cat de departe va patrunde vehiculul dincolo de barierele de securitate la viteze si greutati diferite ale vehiculului. DoS a adoptat oficial abordarea ASTM in 2009, astfel incat evaluarile ASTM au depasit in mare parte evaluarile K, dar este posibil sa auziti ratingurile K folosite ca prescurtare in industrie atunci cand oamenii vorbesc despre bolarzi cu rating de accident. In loc de evaluarile K, ASTM imparte acum clasificarile in functie de vehiculele pe care le adreseaza – in standarde C, P, M si H. Bolarzii ASTM acopera o gama mai larga de tipuri de impact si includ testarea performantei la impact cu viteză redusă.

In Regatul Unit, exista evaluari similare Publicly Available Specifications (PAS), dezvoltate cu contributia Centrului pentru Protectia Infrastructurii Nationale si a British Standards Institution. Toate aceste organizatii preocupate sa ridice standardele de siguranta si protectie au contribuit la crearea standardului 14 al Acordului international de atelier (IWA).

Pentru a raspunde nevoilor diferite ale diverselor locatii au aparut teste de rezistenta in caz de accident, astfel incat antreprenorii si arhitectii sa poata intelege domeniul de aplicare al dispozitivelor de securitate pe care le achizitioneaza.

Asadar, standardele care se aplica acestor echipamente sunt dupa cum urmeaza.

  • PAS 68  European Standarts
  • IWA UK Standarts
  • ASTM American Standarts

Came, experienta semnificativa în delimitarea traficului cu bolarzi

Came se laudă deja cu un portofoliu interesant de proiecte unde a montat bolarzi pentru a delimita spații de siguranță: de la croazeta din Cannes, la gări din Italia sau stațiuni din Elveția, proiecte care pot fi atractive și pentru autoritățile din România.

Bolarzii pot reprezenta, așadar, o soluție la cheie, ușor de implementat, pentru a schimba modul în care se circula în zonele centrale ale orașelor medii și mari de la noi, făcându-le mai sigure, mai confortabile pentru localnici sau pentru turiști.