Construcția unui gard - Soluții tehnice diverse pentru realizarea unei împrejmuiri corespunzătoare, cameromania.com

Ridicarea unui gard este un demers ce trebuie să fie realizat în așa fel încât rezultatul să îndeplinească rolurile diverse pe care această construcție le îndeplinește. În acest sens, persoanele fizice și juridice pot utiliza o varietate de materiale și soluții tehnice, alegerea urmând a fi făcută în funcție de bugetul disponibil, de avantajele și dezavantajele fiecărei variante și de preferințele legate de estetica rezultatului. 

 

Punerea în practică a unui astfel de proiect presupune utilizarea unor soluții tehnice relativ ușoare de executat, existând posibilitatea construirii gardului în regie proprie, mai ales dacă dimensiunile acestuia sunt limitate. Pentru lucrări ample și de o mare complexitate, cum ar fi construirea unui gard în pantă, se recomandă apelarea la o firmă specializată.

 

Articolul de mai jos oferă persoanelor interesate o serie de informații utile pentru realizarea unei lucrări corespunzătoare. Astfel, se va putea descoperi cum poate fi obținută autorizația de construcție a unui gard și care sunt principalele tipuri de garduri ce pot fi ridicate. În plus, vor putea fi urmărite etapele construirii unui gard din lemn, metal, beton sau piatră, precum și modalitatea prin care poate fi integrată tehnologia modernă în construirea unui gard calitativ.

 

Cuprins:

  1. Construcția unui gard - tipuri diverse de împrejmuiri

1.1. Actele necesare pentru obținerea autorizației de construire a unui gard

1.2. Tipuri de garduri - avantajele și dezavantajele construcției de gard din beton, lemn, metal, piatră

  1. Etapele construcției unui gard

2.1. Construcția unui gard din lemn

2.2. Construcția unui gard metalic

2.3. Construcția unui gard din beton

2.4. Construirea unui zid din piatră

2.5. Construirea unui gard din bolțari sau cărămidă

  1. Avantajele oferite de tehnologia modernă în construirea unui gard
 

1. Construcția unui gard - tipuri diverse de împrejmuiri


Construcția unui gard - tipuri diverse de împrejmuiri

Gardurile rezidențiale, comerciale și industriale îndeplinesc câteva roluri semnificative, printre care pot fi amintite delimitarea proprietăților, element de securitate, furnizarea de intimitate, protecție împotriva vântului și a zgomotului, element peisagistic și de design. Construcția unui gard, fie că este vorba de unul nou, fie de înlocuirea unuia vechi, ce nu mai este corespunzător, trebuie să pornească, în mod obligatoriu, cu un demers inițial de realizare a unui plan, de alegere a variantei potrivite și de obținere a autorizației necesare, urmând apoi execuția propriu-zisă a lucrării.

 

1.1. Actele necesare pentru obținerea autorizației de construire a unui gard

Legislația din România prevede că orice construcție permanentă, prevăzută cu o fundație locală sau continuă, să necesite obținerea unei autorizații, înainte de a se trece la executarea lucrării. Majoritatea tipurilor de garduri îndeplinesc aceste condiții, deci pentru construirea unui gard nou este necesară obținerea unei autorizații de construire. În cazul în care lucrarea este de reparare a unei construcții vechi și nu se aduc modificări în privința materialelor folosite, autorizația nu mai este necesară, lucrarea putându-se face fără nicio autorizare.

 

Pentru obținerea autorizației de construire este necesară trecerea printr-un demers birocratic destul de complex, ce presupune obținerea unor documente și avize și depunerea acestora la primăria localității unde va fi ridicat gardul. Numărul și tipul acestora poate fi diferit în funcție de cerințele fiecărei primării dar, în general, sunt solicitate următoarele acte:

 
  • cererea de eliberare a autorizației;
  • copii după actul de proprietate al terenului și ale actelor de identitate ale proprietarilor;
  • proiectul lucrării realizat de o persoană specializată (inginer constructor sau arhitect);
  • certificatul de urbanism;
  • documentul ce atestă plata taxei aferente.
 

Deși există tendința de a neglija această etapă esențială, trebuie știut că ridicarea unui gard fără existența autorizației de construire se pedepsește conform legii cu o amendă usturătoare, urmată de obligativitatea obținerii acesteia într-o perioadă destul de scurtă sau chiar cu demolarea construcției, dacă se ajunge la concluzia ca aceasta încalcă regulile de urbanism sau dacă pune în pericol siguranța oamenilor.

 

1.2. Tipuri de garduri - avantajele și dezavantajele construcției de gard din beton, lemn, metal, piatră

Gardurile ce pot fi ridicate se diferențiază, în primul rând, prin tipul de materiale utilizate, în acest sens existând opțiuni diverse (lemn, tabla, beton, cărămidă, bolțari, piatră) și, în al doilea rând, prin tipul de design ce va fi implementat (modern, rustic, gard viu, cu scop peisagistic etc.).

 

Alegerea variantei potrivite trebuie să țină cont de destinația împrejmuirii (rezidențial, comercial, industrial, public) și de punerea în balanță a avantajelor și dezavantajelor fiecărei variante:

 
  • Gardurile din lemn sunt variante accesibile ca preț, se pot ridica foarte rapid, în doar câteva zile și oferă o imagine rustică, potrivită în așezările rurale din România. Ca dezavantaje pot fi menționate necesitatea unei întrețineri regulate și durata mică de viață a construcției, lemnul fiind sensibil în fața atacului insectelor dăunătoare, a mucegaiului și a putrezirii;
 
  • Gardurile metalice pot fi realizate din diverse materiale, precum plasa de sârmă clasică, panourile bordurate sau tabla cutată. Au ca avantaj durata de viață lungă, rezistența în fața șocurilor mecanice și rapiditatea lucrării, dar și dezavantaje printre care se numără rezistența scăzută în fața ruginii și investiția mai mare ce trebuie să fie făcută;
 
  • Gardurile din beton pot fi realizate, atât prin turnarea în cofraje, cât și prin utilizarea unor plăci prefabricate, ușor de montat și cu modele variate. Un astfel de gard va rezista cu succes zeci de ani, fără a fi necesară o întreținere complexă, însă prețurile implicate sunt mai mari decât în cazul altor variante;
 
  • Gardurile de piatră sunt soluții ideale atunci când se urmărește ridicarea unei construcții deosebite, cu rezistență maximă. O construcție de acest tip poate rezista chiar sute de ani, însă cheltuielile sunt majore, iar durata execuției este mare.
 

2. Etapele construcției unui gard


Etapele construcției unui gard

Construirea unui gard este o lucrare cu cerințe minime în ceea ce privește deținerea unor cunoștințe aprofundate în domeniu, cât și cu privire la sculele și accesoriile necesare. Aceste elemente permit ca ridicarea gardului să poată fi făcută chiar de către proprietari, în cazul variantelor rezidențiale, unde cerințele de precizie sunt mai reduse. Totuși, este indicată consultarea sfaturilor specialiștilor pentru evitarea unor accidente grave și pentru obținerea unui gard rezistent. 

 

2.1. Construcția unui gard din lemn

Varianta gardului de lemn este recomandată pentru proiectele rezidențiale și pentru cele unde se dorește implementarea unui proiect cu design rustic. Pentru construirea unui gard de lemn sunt necesare scule manuale sau electrice destinate tăierii diferitelor piese de lemn la dimensiunile optime, o mașină de înșurubat sau un ciocan, șuruburi sau cuie și accesorii utile, precum frânghia de trasare și creionul de tâmplărie.

 

Pașii ce trebuie să fie executați sunt următorii:

  • planificarea și proiectarea gardului (inclusiv obținerea autorizației, dacă aceasta este necesară);
  • achiziționarea materialelor conform unui calcul general;
  • pregătirea terenului (îndepărtarea vegetației și a altor resturi);
  • realizarea fundației de beton (continuă sau doar în zona fiecărui stâlp);
  • fixarea structurii gardului (stâlpii și traversele);
  • adaugarea plăcilor de lemn (fixate cu cuie sau holșuruburi);
  • finisarea părților lemnoase cu ajutorul unei vopsele sau a unui lac.

Un gard de lemn bine construit poate rezista cu succes 20 - 30 de ani cu condiția unei întrețineri corespunzătoare în mod regulat.

 

2.2. Construcția unui gard metalic

Gardurile metalice sunt preferate de multe persoane, deoarece sunt mai rezistente decât cele din lemn și pentru că există mai multe opțiuni de materiale dintre care se poate face alegerea. Cele mai des utilizate sunt plasele clasice din sârmă, potrivite pentru gardurile laterale, mai puțin vizibile (varianta cea mai ieftină, dar și cu valoare estetică minimă), plasa bordurată zincată sau vopsită (asigură rezistență în fața ruginii și permite finalizarea rapidă a proiectului) și tablă cutată (disponibilă în culori și modele variate, oferă intimitate maximă).

 

Pentru ridicarea unui gard metalic se vor executa aceiași pași ca în cazul gardului de lemn, totuși, se va acorda o atenție sporită fundației, deoarece greutatea acestui tip de gard este mai mare și necesită un sprijin suplimentar. În plus, va fi nevoie de scule pentru tăierea stâlpilor metalici la dimensiunile necesare și de un aparat de sudură pentru conexiuni.

 

2.3. Construcția unui gard din beton

Gardurile de beton sunt preferate pentru proiecte comerciale și industriale, dar și pentru cele rezidențiale, oferind numeroase avantaje, cum ar fi durabilitatea extinsă, securitate obținută, rezistență la intemperii, intimitate și design variat. În ceea ce privește procedeele tehnice utilizate există varianta gardurilor din beton turnate (mai greu de realizat, dar foarte rezistente) și cea a gardurilor ridicate din piese prefabricate (stâlpi și panouri de gard). În cazul primei variante este indicată utilizarea unei firme de construcții ce are utilajele și sculele necesare, pe când varianta modulelor prefabricate poate fi făcută și în regie proprie.

 

În acest ultim caz se vor executa următorii pași:

  • planificarea și proiectarea gardului;
  • achiziționarea materialelor de construcții (stâlpii și traversele prefabricate, elementele de prindere și de design, nisip, ciment);
  • pregătirea terenului și trasarea gardului;
  • săparea șanțului pentru fundație;
  • fixarea stâlpilor în găuri de o adâncime suficientă pentru sprijinirea gardului (distanța dintre aceștia trebuie să fie aceeași cu lungimea traverselor);
  • turnarea fundației;
  • instalarea traverselor;
  • finisarea.
 

Gardurile din beton pot rezista cu succes zeci de ani, fără a necesita vreo întreținere regulată și oferă numeroase avantaje utile. Unul din aceste avantaje se referă la posibilitatea construirii unui gard în pantă. În acest sens se pot utiliza trei soluții tehnologice. Dacă panta nu are o înclinație accentuată se poate urmări înclinația parcelei de pământ (gardul va fi paralel cu terenul). Dacă terenul are o pantă accentuată se poate opta pentru un gard în trepte sau se poate turna o fundație care să corecteze înclinația. Așadar, dacă te întrebai cum se construiește un gard în pantă, acum cu siguranță ți-ai format o idee.

 

2.4. Construirea unui zid din piatră

Zidurile din piatră sunt construcții masive ce au o durată de viață măsurată în sute sau chiar mii de ani. În plus, oferă o imagine deosebită, valoarea estetică fiind una maximă în acest caz.

 

În privința tipurilor de garduri din piatră ce pot fi ridicate se evidențiază trei variante:

  • Gardul din piatră uscată este acea variantă în care construirea se face prin plasarea pietrelor una peste alta, fără a folosi un liant. Prin acest procedeu se pot realiza garduri joase, deoarece pietrele nu sunt susținute decât de propria greutate. Varianta aceasta este utilizată îndeosebi pentru delimitarea unor zone dintr-o anumită proprietate, cum ar fi grădina sau zona de adăpostire a animalelor;
 
  • Gardul din pietre lipite cu mortar este o varianta superioară, deoarece este mai durabil și poate fi ridicat până la o înălțime apreciabilă. Se pot utiliza atât pietre neregulate, cât și pietre fasonate de diverse tipuri, precum granitul, calcarul, travertinul, marmura etc.;
 
  • Gardul de tip gabion cunoscut și sub numele de gard de plasă cu piatră, se prezintă sub forma unei incinte realizate din plasă metalică în interiorul căreia se așează piatră spartă de dimensiuni potrivite (nici prea mici pentru a cădea printre barele metalice ale plasei, nici prea mari pentru a nu putea fi așezate corect). Gabioanele sunt variante mai ușor de construit decât zidurile clasice din piatră și au un puternic impact vizual, fiind folosite și în scop decorativ.  
 

2.5. Construirea unui gard din bolțari sau cărămidă

Gardurile de cărămidă sau de bolțari sunt variante ce pot fi utilizate ca un compromis între gardul de piatră, mai scump de realizat și gardurile din lemn care nu sunt la fel de rezistente. Pentru a se obține un astfel de rezultat se vor urmări sfaturile specialiștilor în legătură cu ridicarea unui zid obișnuit din aceste tipuri de materiale. 

 

Astfel, se va începe cu realizarea unei fundații rezistente, care să susțină greutatea însemnată a gardului. În etapa a doua se va ridica gardul până la înălțimea dorită prin zidire obișnuită și prin plasarea unei armături corespunzătoare. La final se va face o finisare sau se poate lăsa în forma nefinisată.

 

3. Avantajele oferite de tehnologia modernă în construirea unui gard


Construirea unui gard din bolțari sau cărămidă

Gardurile sunt construcții ce există de mii de ani, perioadă în care au fost utilizate diferite tipuri de materiale și soluții tehnice. În ultimii ani tehnologia modernă și-a făcut prezența și în acest domeniu, oferind rezistență sporită, rapiditate de montaj, securitate maximă, confort pentru utilizatori și o protejare superioară a mediului înconjurător.

 

Cele mai multe inovații au fost introduse în realizarea unor sisteme de securitate extrem de eficiente prin utilizarea unor elemente ce încorporează o serie de echipamente moderne, cum ar fi:

 
  • Porțile ce permit accesul automat, fără a mai fi necesară activarea manuală a acestora, sunt utilizate într-o varietate de împrejurări ca de exemplu accesul în incintele unor activități economice, în centre comerciale, locuințe rezidențiale, spitale, săli de sport, stadioane etc. Sistemele de automatizare a porților sunt formate din componente, precum bariere automate, senzori, camere video, unități de calcul și servomotoare ce oferă utilizatorilor confort și securitate maxime;
 
  • Sistemele de securitate moderne pot fi utilizate pentru creșterea eficienței gardurilor în ceea ce privește controlul accesului persoanelor neautorizate. De un real ajutor sunt sistemele de videointerfonie ce permit observarea zonei de acces și purtarea unei discuții cu persoana care solicită acces, înainte ca aceasta să pătrundă în incintă;
 
  • Camerele de supraveghere moderne pot fi utilizate împreună cu gardurile rezistente pentru obținerea unei securități superioare în spații în care se desfășoară activități importante sau acolo unde sunt depozitate obiecte sau date valoroase. Opțiunile moderne sunt dotate cu tehnologii ce permit obținerea unei rezoluții mari, utilă în identificarea cu precizie a persoanelor filmate, filmarea pe timp de noapte cu ajutorul senzorilor de tip infraroșu, controlul de la distanță prin intermediul internetului și implementarea unor soluții ce funcționează pe baza inteligenței artificiale, ce permit automatizarea unor sarcini.
 

În concluzie, construirea unui gard trebuie să fie făcută conform regulilor prevăzute de legislația statului român și prin alegerea acelor materiale și soluții tehnice potrivite pentru fiecare caz în parte.

Surse foto: unsplash.com






Incarcare...






Conexiunea a fost inchisa. Va rugam sa reincarcati pentru a restabili functionalitatea.





Conexiunea a fost inchisa. Va rugam sa reincarcati pentru a restabili functionalitatea.

Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙